Over de intocht

De intocht in Zuidoost neemt de Sinterklaastraditie mee naar de 21e eeuw, waarbij kinderen centraal staan en zij als gelijken heel veel plezier beleven en het ouderwets gezellig met elkaar hebben. En waar kinderen samen met hun (groot)ouders plezier aan het feest kunnen beleven.

Met de Sinterklaasintocht Amsterdam Zuidoost wordt een lange traditie van surprises, snoepgoed, muziek, cadeaus en versieringen voortgezet en tegelijkertijd vernieuwd: de goedheiligman introduceert de ‘vrienden van Sinterklaas’, ook wel de mini-Sintjes, in plaats van zwarte pieten. Deze moderne invulling van de traditie laat zien dat het Sinterklaasfeest een feest kan zijn voor alle Nederlandse kinderen.

Gezamenlijk zetten wij ons in voor een Sinterklaas­intocht vol creativiteit, inspiratie en gezelligheid; een feest voor iedereen, waarbij niemand uitgesloten wordt.

Een korte geschiedenis

Op zaterdag 3 december 2016 organiseerden de inwoners van Zuidoost een historische en feestelijke Sinterklaasintocht op het Anton de Komplein.

Op 28 augustus 2016 werd in de Openbare Bibliotheek Reigersbos een dialoogavond georganiseerd waar bewoners met elkaar in gesprek gingen over de toekomst van de Sinterklaasviering in Zuidoost. De aanwezigen waren behalve bewoners ook vertegenwoordigers van het stadsdeel en andere betrokkenen zoals winkeliers. Tijdens deze avond is gesproken over de wens een inclusieve intocht te bewerkstelligen die alle kinderen in Zuidoost samen zou brengen.

Het stadsdeel kende voor 2016 verschillende Sinterklaasfeesten, die op onregelmatige basis georganiseerd werden. Na afloop van de dialoogavond heeft een groep bewoners de taak op zich genomen een centrale intocht in Amsterdam Zuidoost te organiseren.

En zo geschiedde: op zaterdag 3 december 2016 organiseerden de inwoners van Zuidoost een historische, feestelijke intocht op het Anton de Komplein. De euforie onder de bezoekers en inwoners langs de kant was meer dan terecht. Alle bewoners van Amsterdam Zuidoost konden genieten van deze viering en intocht.